Megadeal, ontslag en faillissement best gelezen in 2020

10 meest meest spraakmakende artikelen van 2020

Dit artikel delen:

De grote overeenkomst tussen Microsoft en Cronos, het overlijden van Luc De Groote, de voormalige marketingdirecteur van Proximus en de uittocht van verschillende Nextel-toppers na de overname door Telenet. Dat waren, beste lezers, de drie meest gelezen artikelen dit jaar op Computable. De zeven volgende vindt u ook hieronder.

1. Cronos tekent miljoenenovereenkomst met Microsoft

Begin maart van dit jaar maakte de Belgische technologiegroep Cronos bekend dat ze een contract had gesloten met Microsoft voor het gebruik en de wederverkoop van Microsoft Azure. Hoeveel het contract waard is, blijft een goed bewaard geheim. Cronos zelf had het cryptisch maar ook veelzeggend over een ‘miljoenencontract’.

2. Proximus-marketingdirecteur Luc De Groote overleden

Wie begin de jaren negentig van ver of dichtbij het bedrijf Belgacom en diens opvolger Proximus volgde, kende allicht Luc De Groote. De minzame marketingdirecteur was van bij de aanvang in 1994 betrokken bij Belgacom Mobile, onder ceo Bessel Kok. Hij bleef er tot 2007 en werd dan zelfstandig marketingdirecteur van Knokke-Heist. Eind november overleed De Groote, hij is 65 jaar geworden.

3. Nextel-toppers vertrekken bij Telenet

It-integrator Nextel werd in 2017 overgenomen door Telenet, wat destijds ook al groot nieuws was. De afwikkeling van de acquisitie kon u evenzeer boeien, beste lezer. Verschillende topfiguren verkozen in februari immers om Nextel te verlaten, daaronder business directeur healthcare Joel Schols en directeur technical operations global services Geert De Westelinck.

4. Getronics Belux is officieel failliet

Een groot it-bedrijf dat op de fles gaat, is sowieso groot nieuws. Zeker als het een bedrijf is met de omvang van Getronics Belux. Het was het orgelpunt van het hobbelige parcours dat Getronics de afgelopen jaren reed. Enige lichtpunt was dat een deel van de werknemers onderdak vonden bij Cegeka.

5. Imec it-topvrouw kiest voor opvallende carrièreswitch

Van it-topvrouw bij Imec met verantwoordelijkheid voor it, corporate projecten en risk management naar bazin van een ijssalon en een eventlocatie in Heverlee, bij Leuven. Dat is de opvallende carrièreswitch die Inge Neven in februari van dit jaar maakte. Meteen ook goed voor een vijfde plaats in deze top-10.

6. Volledige Nextel-top weg bij Telenet

Joel Schols en Geert De Westelinck waren ook lang niet de enige Nextel-topfiguren die de deuren bij het bedrijf achter zich dichtsloegen (zie nummer 3). Ook Maarten Froberg en Gie Laurijssen volgenden hen zo werd eind maart bekend. Eerder stapte ook al ceo Peter Roelens op.

7. Meer winkels sluiten deuren door corona

Ja, juist: er was ook nog zoiets als corona dit jaar. In maart (het lijkt al een eeuwigheid geleden) was het nog groot nieuws dat winkels van Apple, Proximus en Coolblue hun deuren moesten sluiten vanwege de nakende pandemie. We gokken dat dit soort artikels ondertussen al niet eens meer de top-50 zouden halen.

8. Hoeveel it-bedrijven gaan failliet?

Dat corona ook zijn weerslag zou hebben op het economische reilen en zeilen van de it-wereld stond in de sterren geschreven. In juni berichtten we over een studie waaruit bleek dat acht procent van de it-bedrijven zegt dat ze 2020 waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk niet zullen overleven.

9. Telenet en Proximus zijn sterkste merken van België

Marketinginvestering, klantbekendheid, personeelstevredenheid en bedrijfsreputatie. Dat waren enkele van de criteria waarmee het Britse marketingbureau Brand Finance bepaalde welke de sterkste merken van België zijn. Twee telecomtoppers kwamen als eerste en tweede uit de bus: Telenet en Proximus.

10. Dit zijn de 55 kanshebbers voor IT person of the Year

Wie wordt de opvolger van Jonas Dhaenens? De 55 kanshebbers lijstten we al op eind januari van dit jaar. Tussen kleppers als Thierry Geerts, Davy Kestens, André Knaepen en Jan Jambon stond de latere winnaar, ethisch hacker Inti De Ceukelaire, nog vrij onopvallend te blinken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-28T09:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.