Nederland heeft betere cybersecurity dan België

Dit artikel delen:

Nederland is het zesde beste land ter wereld wat betreft cybersecurity. België staat op de negentiende plaats. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van de securityonderzoekers van Comparitech. De Scandinavische landen scoren het hoogst.

Comparitech stelt elk jaar een rangschikking op van meer dan zestig landen (dit jaar waren het er 75) waarin die landen gerangschikt worden volgens verschillende criteria. Het gaat dan onder meer om het aantal gsm’s die besmet zijn met malware, het aantal aanvallen met ransomware, het percentage van spammail dat uit het land vertrekt en de algemene voorbereiding die een land heeft getroffen voor cyberaanvallen.

Net zoals vorig jaar is er niet een algemene winnaar uit de bus gekomen, maar bleken heel wat landen goed te scoren op bepaalde criteria, terwijl ze helemaal onderuit gingen op andere. Toch waagt Comparitech zich aan een algemene rangschikking. Het minst veilige land ter wereld wat betreft cyberveiligheid, blijkt Tadzjikistan te zijn. Ook Bangladesh en China scoren slecht. Zowat 4,7 procent van de inwoners in Tadzjikistan zijn aangevallen met bankmalware, meer dan 41 procent van de pc’s heeft er een lokale malware-aanval ondergaan en 5,7 procent van de computers zijn er besmet met cryptominers. Er is ook wel goed nieuws: slechts 0,01 procent van alle spam blijkt uit Tadzjikistan te komen.

Banktrojans

Als we naar individuele categorieën kijken, zijn er ook enkele opvallende namen. Zo is in Iran liefst 30 procent van alle mobiele telefoons besmet met malware. Japan scoort het hoogst wat betreft aantal mensen die al door mobiele banktrojans zijn aangevallen: 1,89 procent. Meer dan 21 procent van alle spammails ter wereld worden vanuit Rusland verzonden. En in Brazilië is één computer op vijf al aangevallen via phishing.

Helemaal aan het andere spectrum (als algemene winnaar) vinden we Denemarken. Het scoorde in negen van de vijftien categorieën een plaats in de top-3. Geen enkele Deen is bijvoorbeeld aangevallen met mobiele ransomware-trojans. Ook andere Scandinavische landen scoren goed.

Nederland staat op de zesde plaats. Daar is bijvoorbeeld 1,66 procent van de mobiele telefoons besmet met malware en kreeg 0,02 procent van de gsm-gebruikers al af te rekenen met mobiele banktrojans. België (op plaats negentien) doet het een stuk minder goed, met 2,85 procent besmette gsm’s, maar ook 0,02 procent mobiele banktrojans.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-24T15:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.