Investeerders pompen 295 miljoen in techbedrijven

Dit artikel delen:
Euro

In België pompten durfkapitalisten vorig jaar 295 miljoen euro in startende technologiebedrijven. Er waren 62 deals ter waarde van minstens 750.000 euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van professor Omar Mohout (Sirris, Antwerp Management School), die al verschillende jaren de Europese start- en scale up-scene in kaart brengt.

Over heel Europa (31 landen) waren er 1648 deals in 2016, ter waarde van net geen zestien miljard euro. Het meeste geld werd in het Verenigd Koninkrijk opgehaald, iets meer dan 3,5 miljard euro. Daarna volgen Denemarken (bijna 2,5 miljard), Frankrijk (bijna 2,4 miljard) en Zweden (ruim 2,1 miljard).

Dat Denemarken en Zweden zo hoog scoren, ligt wel voor een groot stuk aan de IPO van fintech-specialist Nets in Denemarken (goed voor 2,1 miljard) en aan een nieuwe kapitaalsronde bij Spotify in Zweden, goed voor 1,3 miljard.

In Nederland werd zo’n 538 miljoen euro verzameld, goed voor een zevende plaats. België komt op de elfde plaats, met 295 miljoen, daar een stuk achter. 

Rijzende ster Frankrijk

De rijzende ster in het technologielandschap is ongetwijfeld Frankrijk, met 350 deals. Daarmee laten onze zuiderburen zelfs de Britten achter zich (346 deals). Op ruime afstand staat Duitsland op de derde plaats, met 203 deals.

België en Nederland haalden beide 67 deals binnen en staan daarmee op een gedeelde zesde plaats. Ons land bokst daarmee eigenlijk boven zijn economisch gewicht, zo stelt Mohout. Ook Finland (61 deals) en Zwitserland (51 deals) doen het opmerkelijk goed voor zulke relatief kleine landen.

Wat specifiek het Verenigd Koninkrijk betreft, had de Brexit hoegenaamd geen negatieve invloed op de VC-investeringen. Het aantal deals en de hoeveelheid geld die omging, ging elke maand gestaag omhoog in 2016. 

Fintech maakt het mooie weer

Qua sectoren is het nog altijd de fintech die het mooie weer maakt in Europa. De bedrijven in die sector wisten vorig jaar in Europa op hun eentje bijna 4,2 miljard euro aan kapitaal binnen te halen. Daarna volgt muziektechnologie, met 1,6 miljard, maar het is vooral de Spotify-deal die dat cijfer omhoog krikt. Health technology, reizen en e-commerce maken de top vijf rond. Ook in ‘reizen’ waren er twee opgemerkte reuzetransacties: Skyscanner dat 176 miljoen euro ophaalde in januari en de beursgang van Trivago in december.

Nog een opmerkelijk cijfer uit België: ons land staat op de tweede plaats als het gaat om deals bij bedrijven die zich specifiek op de b2b-markt richten. Zowat 70 procent van alle kapitaalsoperaties in ons land gaat naar dat soort ondernemingen. Daarmee moeten we alleen Ierland laten voorgaan. Nederland staat daar overigens op de derde plaats met 69 procent. Over heel Europa ligt het cijfer gemiddeld op 58 procent. In tegenstelling tot Silicon Valley waar twee derde van alle start-ups zich op de consumentenmarkt richt, is dat in Europa dus zeker niet het geval.

Mohout zoomt in zijn onderzoek ook in op het soort deals dat werd afgesloten. Zo’n 47 procent van alle kapitaalsinjecties is als een Series A te bestempelen. 21 procent gaat over seed money. Daarna volgen Series B en Series C. Crowdfunding rondt de top vijf af. Schuldfinanciering (debt financing) en IPO’s (beursintroducties) volgen op ruime afstand. 

Berlijn boven

Wat zakenmodellen betreft, scoort de ‘marketplace’-aanpak het hoogst, zo’n kwart van alle start-ups probeert zo z’n geld te verdienen. Daarna volgen SaaS, hardware, data analytics en internet of things. Virtual Reality is goed voor 2 procent.

Specifiek voor de steden, is het het trio Londen, Parijs en Stockholm waar dit jaar de meeste deals plaatsvonden. Daarna volgen Berlijn en Barcelona. Amsterdam staat op acht. Qua hoeveelheid kapitaal is de top drie: Londen, Ballerup (de vestigingsplaats van Nets) en Stockholm. In waarde is Stockholm nu ruim dubbel zo groot als Berlijn.

Zowat 14 procent van de start-ups waar geld werd in gepompt kwam uit een accelerator-programma. Het meest succesvolle is het Amerikaanse 500Startups. Daarna volgt iStart.imec uit ons land en het Britse Seedcamp.

Het meest actieve investeringsfonds was trouwens bpifrance, een Frans overheidsvehikel dat bij bijna een kwart van alle Franse deals betrokken was. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-03T10:11:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.