Belgische startups willen dat overheid garant staat

Dit artikel delen:
Geld groei financieel

Bijna zevenhonderd Belgische startups uit alle regio’s hebben een open brief gepubliceerd waarin ze de overheid vragen hen te steunen met overheidsgaranties. Dat wil zeggen dat de startups dan bankleningen kunnen aangaan die gedekt worden door de staat als ze niet kunnen worden terugbetaald.

De open brief staat op een speciaal voor de gelegenheid gecreëerde website, supportourstartups.be. De jonge bedrijven staan voor een serieus liquiditeitsprobleem, zo klinkt het. Investeerders en banken zijn niet happig om hen geld te lenen en hun inkomsten zijn vaak zo sterk teruggevallen dat ze niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Door de coronacrisis haken immers klanten af en worden nieuwe contracten uitgesteld, zodat er geen omzet wordt gegenereerd. Als er niet snel ingegrepen wordt, zal het Belgische startup-systeem quasi volledig verdwijnen, zo is de vrees.

Concreet vragen de startups dat de staat voor 75 procent garant staat voor leningen en investeringen, als de bedrijven er zelf in slagen om 25 procent van hun financiële noden zelf in te vullen.

Het Vlaamse Gewest heeft al een steunprogramma van 250 miljoen euro opgezet om Vlaamse startups geld te lenen. In de open brief vragen de bedrijven dat Brussel en Wallonië dat voorbeeld zouden volgen. Ze wijzen er ook op dat Frankrijk en Duitsland al initiatieven voor hun startups hebben opzet en dat Nederland dat kortelings ook zal doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-06T15:57:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.