Dokters delen biomedische researchdata

Dit artikel delen:
arts

Ict-integrator Atos geeft leiding aan de ontwikkeling van een digitaal platform als onderdeel van het Europese onderzoeksproject FAIR4Health. Het platform omvat een infrastructuur waarin wetenschappers gezondheidsgegevens in een beveiligde en gecontroleerde omgeving kunnen delen en hergebruiken. Het moet biomedisch onderzoek, in het bijzonder naar chronische ziekten, verbeteren en versnellen.

Het FAIR4Health-project is gebaseerd op de zogenoemde FAIR-principes (Findable, Accessible, Interoperable en Reusable). Als onderdeel hiervan wordt data mining-technologie op de gedeelde datasets ingezet met als doel twee case studies te ontwikkelen.

De eerste studie staat in het teken van het identificeren van triggers die tot ziektes kunnen leiden en patronen die in verband kunnen worden gebracht met ziektes van comorbide patiënten, patiënten bij wie zich twee of meer aandoeningen tegelijkertijd voordoen. De andere studie gaat het om het voorspellen van het risico dat een aandoening of ziekte zich binnen dertig dagen opnieuw voordoet bij patiënten met een complexe chronische ziekte.

De resultaten van het project staan aan de basis van de toekomstige strategie van de Europese Commissie, die is gericht op het beheer van de data die worden gegenereerd door wetenschappelijk onderzoek dat wordt gefinancierd met publieke gelden.

Looptijd van 3 jaar

Het project, dat wordt gecoördineerd door het Universitair Ziekenhuis Virgen del Rocío in Andalusië, wordt uitgevoerd door een multidisciplinair consortium van zeventien partners uit elf landen: Spanje, Portugal, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland, België, Servië en Turkije.

Hieronder vallen zes organisaties die zich richten op gezondheidsonderzoek, twee universiteiten die internationaal worden erkend vanwege hun expertise op het gebied van datamanagement, twee universiteiten en twee instituten met een uitgebreide ervaring op het gebied van medische informatica en vijf zakelijke partijen. Het project is op 1 december 2018 gestart en heeft een looptijd van drie jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-01T10:06:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.