Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Microsoft HoloLens is goed genoeg voor nu’

Microsoft HoloLens

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de uitgelekte eigenschappen van Microsofts AR-bril Hololens.

De eerste publiek beschikbare exemplaren van de Hololens worden dit kwartaal geleverd aan geïnteresseerde developers. De cyberbril voor augmented reality (AR) is nog volop in ontwikkeling, ook door Microsoft zelf. Afgelopen week zijn enkele specificaties uitgelekt, meldt techblog Ars Technica. Daaronder de batterijduur van 5,5 uur voor normaal gebruik van Word, webbrowsen en e-mail. Of is dat licht gebruik, want de operationele duur daalt naar 2,5 uur  bij intensief gebruik - wat aangenomen wordt te slaan op 3D-applicaties en gaming.

De AR-bril is echter bedoeld voor meer dan 3D-gimmicks en virtual reality, het moet een waar productiviteitsapparaat zijn. De 5,5 uur komt redelijk in de buurt van een werkdag, de standaard support voor Windows 10 universal apps moet development aanjagen, en het bewust vermijden van draden (tethering) stimuleert dit. Vergeet niet dat vroege mobiele telefoons groot, zwaar en kort bruikbaar waren. De Hololens is goed genoeg voor nu. Wat vind jij?

De Hololens haalt zonder opladen 2,5 uur aan intensief gebruik, zoals waarschijnlijk gaming.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zo'n tien jaar geleden was ik op een presentatie van Microsoft. Het ging om de presentatie van MVC1 of iets met masterpages en de nieuwe webontwikkelingen. In een demo liet MS zien dat je met een paar klikken een geweldige website in elkaar kon zetten. En inderdaad, met wat drag en drop zag het er fantastisch uit. Echter als je goed keek wat ze deden, dan werden er duizendenden regels voorgebakken regels code in een "blokje" gestopt zodat het op een simpele functie leek.

Ik heb zelf een pre-order op een Lily drone. Het promotie filmpje was niet minder dan spectaculair en op basis daarvan direct een pre-order (en betaling) geplaatst.

Zano was ook zo'n mini drone met een geweldig filmpje wat eindigde in een fiasco, zie voor een long-read : https://medium.com/kickstarter/how-zano-raised-millions-on-kickstarter-and-left-backers-with-nearly-nothing-85c0abe4a6cb

Wat ik bedoel te zeggen is dit: De hololens is een geweldig en innovatief product en ik zie de toepassing en toegevoegde waarde ten opzichte van VR. Echter, als je hem op hebt zie je de beperking van het scherm, die ervaring is heel anders als wat je in dit filmpje ziet. Ook de belofte dat iedere game anders is doordat het gericht is op jouw kamer zal in de praktijk meer een gimmick zijn, dan dat het echt werkt. Iedere stap van de hololens drager is tot in den treure geoefend, ook de gecontroleerde snelheid van zijn bewegingen wijzen hierop. Het oogt lekker, maar als je serieus kijkt en beseft naar wat je kijkt, dan is het deze demo erg ver van een gamers praktijk.

Uiteindelijk gaat het hierom: Als ze een product kunnen leveren wat echt werkt en echt een beleving is, dan zijn ze in business, ik denk dat we nog niet zo ver zijn, al zie ik de potentie.

Wel zie ik mogelijke toegevoegde waarde op bijvoorbeeld medisch vlak, maar dan zijn er ook nog serieuze aanpassingen nodig. Ik ben bang dat het hem voorlopig niet gaat worden en dat de hololens in zijn huidige staat geen succes is, ik hoop wel dat ik er naast zit :-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-25T08:17:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.