Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Sneller en wendbaarder met bipolaire IT

Computable Expert

Marco Gianotten
Managing Director, Giarte Media Group. Expert van Computable voor het topic Outsourcing.

Hoe slaag je er als organisatie in sneller en wendbaarder te worden? Al bijna twee jaar pleiten de analisten van Gartner voor ‘bimodal IT’. Daarmee kan je een eind maken aan de moeizame relatie tussen ‘doing IT right’ en ‘doing IT fast’. Het eerste is gericht op stabiele, betrouwbare en veilige it, het tweede is gericht op snelle ontwikkeling en vernieuwing, zodat je kunt bijblijven, vernieuwen en innoveren.

Iedere cio weet dat je beide varianten nodig hebt en dat ze elkaar ook in de weg kunnen zitten. Gartner ziet bimodal IT met aan de ene kant de traditionele it en aan de andere kant de nieuwe wereld van mobiele apps, big data en het internet of things (IoT), als de oplossing voor dit probleem. Gartner denkt zelfs dat driekwart van de it-organisaties in 2017 ’old school’- en ‘new school’-it heeft gescheiden. Het klinkt logisch: wanneer je wilt versnellen plaats je innovatie buiten je bestaande organisatie - en zorg je dus ook voor een speciaal it-team. Het ziet er aantrekkelijk uit: je creëert aparte digitale elitetroepen binnen je organisatie die voor snelheid, innovatie, spanning en sensatie gaan zorgen.

Maar door vooral digitale elitetroepen naar het innovatiefront te sturen, degradeer je het ‘langzame’ deel van it. Al draaien daar de missie kritische systemen, robuust wordt eerder met saai en stabiel dan met sexy geassocieerd. Die tweedeling in it probeerden we juist op te lossen door benaderingen als Agile en DevOps, maar als Gartner zijn zin krijgt, wordt de kloof tussen traditioneel en non-lineair, tussen conventioneel en hip eerder groter dan kleiner. Werken met mainframes is niet saai, maar dat lijkt het wel te worden als je het principe van bimodal IT doorvoert. Kleine kans dat jonge it’ers dan nog zullen kiezen voor die traditionele afdeling, die toch al last had van vergrijzing. Voor hen is die traditionele it-afdeling een soort van bejaardenoord. Het gevolg: een splitsing tussen snel en sloom maakt het nog moeilijker om nieuwe specialisten te vinden voor het beheer en de vernieuwing van bestaande kernsystemen zoals het betalingsverkeer.

Naast het imagoprobleem op de arbeidsmarkt - traditionele it wordt het sufferdje - is een ander risico dat de traditionele it het kalmpjes aan gaat doen. Er moet echter haast gemaakt worden met de modernisering van oude systemen (applicaties, datacenters en netwerken). Juist een groot deel van de innovatiekansen ligt in het domein van de traditionele it. Ook daar gaan de ontwikkelingen razendsnel en geldt: ledigheid is des duivels oorkussen.

En tot slot: we weten al jaren dat integratie voorafgaat aan succes. Alles komt vroeg of laat, uiteindelijk tezamen. Al die sensordata voor het internet of things gaan niet allemaal de analyse-cloud in, maar zal ook in bestaande systemen een landingszone moeten hebben. Integratie, security, compliance en business resilience zijn allemaal fundamenteel voor het voortbestaan van een onderneming en raken beide werelden. Door nu te hameren op een scheiding in twee snelheden en twee varianten schuif je de grootste uitdaging voor je uit en loop je als onderneming het risico dat je te veel met ‘cool IT’ aan de slag gaat, ter meerdere eer en glorie van de chief digital officer. Dit alles terwijl de cio in de achterhoede de klappen kan opvangen: een krimpend budget, verouderende spullen en gedemotiveerde mensen. Het risico van bimodal IT is bipolair gedrag. En dat staat niet in de bijsluiter van Gartner.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-31T10:22:00.000Z Marco Gianotten


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.