Lenovo viert zilveren jubileum Thinkpad

Chinese fabrikant verkoopt feesteditie iconische laptop niet in Benelux

Dit artikel delen:

Thinkpad Anniversary Edition 25

Lenovo viert feest. De iconische laptop Thinkpad bestaat 25 jaar. De originele Thinkpad 700C werd door IBM aangekondigd op 5 oktober 1992. De laptop werd geroemd om zijn design en kwaliteit en volgens Lenovo was het een statussymbool voor wereldleiders en ceo's. De Chinese computerfabrikant nam de pc-divisie van IBM eind 2004 over. Vanwege het zilveren jubileum is er een speciale Thinkpad Anniversary Edition 25 in gelimiteerde oplage. Kennelijk zo gelimiteerd, want in de Benelux wordt die niet verkocht.

De feesteditie is volgens Lenovo een moderne variant van het klassieke design inclusief iconische retro-features, zoals een Thinkpad Classic verlicht keyboard van zeven rijen, volumeknoppen, multiple status led's en een gekleurd logo. Die klassieke kenmerken zijn gebruikt na een oproep onder fans en loyale gebruikers om hun favoriete features in te sturen.

Naast deze features is de Thinkpad Anniversary Edition 25 een moderne laptop met een Intel Core i7-7500U processor, Nvidia Geforce 940 MX graphics en een 14-inch volledig hd-aanraakscherm. Liefhebbers zullen het apparaat wel online of in het buitenland moeten scoren want hij is niet beschikbaar in de Benelux. 

25 leuke weetjes

1. Bedenker van het originele ontwerp, Richard Sapper, haalde zijn inspiratie uit de Japanse Bento Box.

2. Het kleine notitieblokje dat vroeger werd uitgedeeld aan werknemers van IBM was de inspiratie voor de naam Thinkpad. Waarom? Op de voorkant van de boekjes stond het motto: 'Think'.

3. De rode kleur van de Trackpoint is officieel 'magenta', om zo de ‘Emergency Power Off-standaarden’ van IBM te omzeilen.

4. Elk Thinkpad-model heeft een eigen interne codenaam. Zo werd de 700C ‘Nectarine’ en de 701C ‘Butterfly’ genoemd.

5. De formele naam van het vlindertoetsenbord van de 701C is de ‘Trackwrite keyboard’.

6. Je kunt de Thinkpad 701C zien in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York.

7. De 700T tablet was de eerste Thinkpad die werd vrijgegeven in april 1992, maar werd pas later dat jaar in oktober gelanceerd samen met de 700 en 700C.

8. De originele Thinkpad 700C had een 25Mhz processor. Ter vergelijking: de Thinkpad in 2017 heeft processors tot 2.8Ghz. Dat is 112x sneller dan in 1992!

9. In 1993 produceerde IBM de Thinkpad 555BJ met een ingebouwde Bubble Jet printer.

10. Wie kent de overheadprojector nog? IBM introduceerde de 755CDV met verwijderbaar achterkant van het scherm, zodat de Thinkpad op de overheadprojector kon worden geplaatst.

11.Het rubber dat werd gebruikt op de originele Trackpoint was van hetzelfde type dat werd gebruikt in de wielen van achtbanen!

12. De rubberen pads onder de Thinkpad-laptops die schuiven en glijden voorkomen, zijn gebaseerd op kattenpoten!

13. Het was niet de eerste keer dat er carbon werd gebruikt in de Thinkpad X1 Carbon. Er werd ook carbon gebruikt in Thinkpads die zover teruggaan tot 1992.

14. Aan het eind van de jaren ’90 lanceerde IBM de Power PC-versies die draaien op IBM AIX. Dit werd de Thinkpad 800-serie.

15. De vorm van de ventilatoren is geïnspireerd op…. uilenveren! Er werd voor deze vorm gekozen door onderzoek naar de stiltefunctie van de Japanse kogeltreinen.

16. Thinkpad is niet het oudste merk laptop ter wereld. Toshiba introduceerde in 1989 namelijk de Dynabook. Het merk bestaat vandaag de dag nog steeds in Japan. Texas Instruments lanceerde in 1990 daarnaast de Travelmate, die nog steeds wordt gebruikt maar nu in handen is van Acer.

17. De eerste laptop in de ruimte was de Grid Compass, maar Thinkpad zorgde voor een ware revolutie voor astronauten.

18. Als je alle Thinkpads over de hele wereld naast elkaar legt, kun je een volledige cirkel om de aarde maken.

19. In 2017 implementeerde Lenovo een nieuw productieproces: low temperature soldering. Dit is voor het eerst doorgevoerd voor de productie van Thinkpads. Dit proces realiseert een jaarlijkse CO2-reductie van maar liefst 35 procent!

20. De nieuwe Thinkpad X1 Carbon is 3,5 keer dunner en véél lichter dan de originele 700C.

21. Het Thinkpad-logo staat bewust asymmetrisch op de Thinkpads. Anders is het ook zo saai!

22. In 2014 waren er 100 miljoen Thinkpads verkocht. Nummer 100.000.000 kreeg zelfs een naam: Eve.

23. De meeste Thinkpad-laptops halen de Mil-SPEC-toets voor een lange levensduur. De Mil-SPEC is een set van standaarden die is ontworpen om levensduur, robuustheid en betrouwbaarheid te testen. Ook worden de Thinkpads getest op extreme temperaturen, druk, stof en meer!

24. Thinkpad heeft veel fans over de wereld. Hardcore Thinkpad-fan Atli Jarl Martin ging zelfs zo ver dat hij een Thinkpad-logo op zijn arm heeft getatoeëerd.

25. Zet zondag 5 oktober 2042 in de agenda. Dan viert Thinkpad zijn vijftigste verjaardag!

Thinkpad

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-05T18:09:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.