Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Klachten voorkomen bij beeldschermwerk: 5 tips voor gezond werken

Voor wie met computers bezig is, is beeldschermwerk wellicht een dagelijkse bezigheid. Hoewel het werken op een computer of laptop ons veel voordelen biedt, kan het ook leiden tot verschillende klachten. Voorbeelden hiervan zijn oogvermoeidheid, rug- en nekpijn, hoofdpijn en slapeloosheid. Veel van deze klachten zijn echter te voorkomen. In dit artikel delen we vijf tips om deze en andere klachten te voorkomen.

Tip 1: Let op voor blauw licht

Beeldschermen van onder meer computers, laptops, smartphones en tablets stralen blauw licht uit, wat schadelijk kan zijn voor onze ogen. Blootstelling aan dit soort licht kan leiden tot oogvermoeidheid, droge ogen, hoofdpijn en slaapproblemen. Een effectieve manier om deze klachten te verminderen, is door gebruik te maken van een blauwlichtfilter. Het kan gaan om een filter voor op het scherm of een computerbril met een speciale coating tegen blauw licht. Op deze manier wordt de belasting voor de ogen verminderd en kunnen klachten worden voorkomen.

Tip 2: Investeer in ergonomisch kantoormeubilair

Een goede zithouding en een ergonomische bureau en bureaustoel zijn van essentieel belang bij het voorkomen van onder meer nek- en rugklachten bij zittend beeldschermwerk. Deze ergonomische kantoormeubelen zijn speciaal ontworpen om het aannemen van de juiste werkhouding te bevorderen. Het staat je toe om het bureau op de juiste hoogte in te stellen, zodat je geen last hebt van je nek en schouders. Ook zal de stoel voldoende ondersteuning bieden aan je rug, zodat je comfortabel zit en geen last krijgt van rugpijn. Aanvullend kan je de aanschaf van een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis overwegen.

Tip 3: Plaats het beeldscherm op de ideale hoogte

De hoogte van het beeldscherm is van groot belang. De bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte staan, zodat je niet omhoog of omlaag hoeft te kijken. Dit voorkomt dat je nekspieren worden overbelast en het vermindert de kans op nekpijn. Sommige beeldschermen kan je in de hoogte aanpassen, maar er bestaan ook speciale standaarden om je beeldscherm wat hoger te zetten.

Tip 4: Beweeg voldoende

Mensen die beeldschermwerk verrichten, zitten over het algemeen gedurende een lange tijd stil en bewegen te weinig. Dit kan leiden tot klachten aan de nek, rug, schouders en andere delen van het lichaam. Het kan ook resulteren in overgewicht. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig pauzes in te lassen en om tussendoor eens te bewegen. Korte beweegpauzes dragen bij aan een betere doorbloeding en verminderen de lokale belasting. Ook kun je ervoor kiezen om af en toe staand te werken.

Tip 5: Laat een risicoanalyse uitvoeren

Het (laten) uitvoeren van een risicoanalyse is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Een risicoanalyse helpt om de risico's op klachten bij beeldschermwerk te verminderen. Hierbij wordt gekeken naar verschillende factoren, zoals de werkhouding, de werkomgeving en de taken die worden uitgevoerd. Op basis van de risicoanalyse kunnen maatregelen worden getroffen. Hoewel dit een taak van de werkgever is, kan je als werknemer wel aandringen op het correct naleven van de adviezen die uit de risicoanalyse volgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-22T14:30:10.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.