Visterin Verdiept: Cloudstrijd Microsoft en Amazon

Tussenstand in de wedstrijd

Cloudeducatie

In ons land geeft 16 procent van de organisaties aan gebruik te maken van cloud computing onder de vorm van compute power. Mogelijk nog interessanter: hoe gaat het in België met de cloud battle tussen Microsoft (Azue) en Amazon (AWS)?

Een en ander blijkt uit een analyse van Smart Profile naar het zakelijke cloudgebruik in België. De dataspecialist ondervroeg, op vraag van Computable, 3.700 Belgische organisaties met meer dan vijftig werknemers naar hun cloudgebruik.

Eerder al lieten wij het saas-gebruik in ons land aan bod komen, deze keer gaat het dus over cloud compute power oftewel infrastructure as a service (iaas) en platform as a service (paas).

Meer software dan infrastructuur in cloud

Gaf 64 procent van de Belgische organisaties aan een of meerdere saas-applicaties te gebruiken, dan blijft het iaas/paas-gebruik in vergelijking hiermee momenteel toch nog op flinke achterstand: 16,2 procent om precies te zijn. 

Toch zijn er tussen sectoren ook inzake iaas- en paas-gebruik grote verschillen. Zo loopt in ons land de ict-sector voorop met 28 procent, meteen gevolgd door de financiële sector met 26 procent. 

Onder overheidsinstellingen is cloud compute power het minst populair: hier is het aandeel slechts 7 procent van organisaties die het gebruiken.

Vlaanderen (ver) voorop

Eerder al bleek inzake saas-gebruik er al een behoorlijke kloof tussen Vlaanderen en Wallonië. 69 procent van de Vlaamse bedrijven gebruikt een of meerdere saas-oplossingen, tegen 47 procent in Wallonië.

Voor iaas en paas is die kloof in verhouding zelfs nog groter tussen het noorden en het zuiden van België. 19 procent van de Vlaamse bedrijven doet een beroep op iaas en paas, tegen 16 procent van de organisaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 8 procent in Wallonië.

Waar staat AWS?

Gekeken naar cloud compute providers heeft Microsoft met Azure de grootste klantgroep: 81 procent van de locaties die aangeven rekenkracht uit de cloud te halen, geeft aan het Azure platform te gebruiken. 26 procent van de organisaties kiest voor AWS van Amazon. Andere aanbieders, waaronder Google en IBM, komen niet verder dan 5 procent marktaandeel in België.

Omdat organisaties in een aantal gevallen kiezen voor meerdere cloud platforms ligt de som boven de 100 procent. Azure is het populairst in de ict-sector, waar 23 procent van de organisaties voor deze aanbieder kiest. Tegelijkertijd ligt ook het aandeel AWS hier het hoogst ten opzichte van andere organisaties.

AWS in overheid

Bij de overheid (0,5 procent) en in de zorg (0 procent) moet het voor AWS nog beginnen in ons land. Al is Microsoft Azure in vergelijking met alle andere sectoren ook daar zelf het minst vertegenwoordigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-03T08:15:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.