Visterin Verdiept: Wie doet Proximus wat?

Hoe evolueert zakelijke telecommarkt in België?

Dit artikel delen:
Proximus

is ruim marktleider in de zakelijke markt voor vaste verbindingen in ons land. Al staat hun marktaandeel wel onder druk. Telenet en Destiny komen opzetten, al zijn er nog andere spelers.

Welke connectiviteitsoplossingen gebruikt het Belgische bedrijfsleven anno 2019? Computable België vroeg aan marktintelligentiespecialist Smart Profile naar een onderzoek. Het vroeg 2.500 bedrijven met minstens vijftig werknemers naar het gebruik van vaste telefonie, wan en isp en de gebruikte telecomleveranciers.

1. Proximus ruim marktleider bij vaste telefonie

De conclusie is duidelijk en ook niet verrassend: uit de analyse die Smart Profile maakte, blijkt dat Proximus als leverancier van voice-oplossingen overtuigend leider is op de Belgische zakelijke markt.

Zo is Proximus nog steeds veruit de grootste leverancier voor vaste telefonieverbindingen in het Belgische bedrijfsleven. De nummer twee, Orange, volgt op grote afstand met een aandeel van 13,4 procent. Telenet sluit met 12 procent marktaandeel de top 3 af.

2. Telenet en Destiny komen opzetten

Telecomleveranciers per bedrijfstype

De markt voor vaste telefonie is afgelopen twee decennia aanzienlijk veranderd. Door het groeiende gebruik van moderne communicatie-oplossingen en de komst van en hosted voice kwamen er ook nieuwe aanbieders op de markt.

Dit heeft ook zijn weerslag gehad op het marktaandeel van Proximus in de laatste jaren. Waar het bedrijf in 2011 nog een aandeel had van bijna 79 procent op de markt voor vaste telefonie, is dat 68,7 procent eind 2019. Vooral Telenet en kleinere partijen als Destiny hebben hiervan geprofiteerd. 

Bijkomende nuance is dat in het onderzoek enkele bedrijven met minstens vijftig werknemers worden bevraagd. Telenet (dat sterk staat in de particuliere- en soho-markt) en ook Destiny (dat zich focust op cloudcommunicatie) richten zich deels ook op kmo’s.

3. Leveranciers verschillen volgens markt: van Destiny tot BT

In alle sectoren ligt de voorkeur nadrukkelijk op Proximus, ook qua type van organisaties. Vooral multinationals en nationale ondernemingen kiezen met respectievelijk 78,2 procent en 77 procent het vaakst voor Proximus voor hun vaste telefonie. 

Orange en Telenet wisselen elkaar in de verschillende sectoren af als nummers twee en drie, al is in de totale markt Orange wel de nummer twee. Een operator als BT krijgt alleen voet aan de grond bij multinationals met een marktaandeel van 6,1 procent, terwijl Destiny in verhouding net beter is vertegenwoordigd bij de minder grote organisaties. Een partij als Colt duikt dan weer overal op in de top vijf.

4. Isp/wan provider: meer concurrentie van Telenet

telecomleveranciers per marktsegment

De analyse van Smart Profile ging ook in op de penetratie van providers voor wan- en/of internetverbindingen. Ook hier geldt dat een bedrijf meerdere verbindingen en providers kan inschakelen. 

Van de bedrijven die hun isp- en/of wan-provider wilden meedelen geeft 56,1 procent aan voor Proximus te kiezen. Dat is een lager marktaandeel dan bij vaste telefonie. Telenet heeft in dit segment een aandeel van 33,5 procent en is hiermee een te duchten concurrent. Orange volgt op grote afstand met 5,9 procent.

5. Daar zijn Belnet en Fluvius

De top vijf isp/wan providers per segment in België laat zien dat er bij multinationals meer ruimte is voor andere leveranciers zoals BT en AT&T. De spelers in de top vijf halen allemaal meer dan 10 procent marktaandeel.

Verder valt op dat partijen als Belnet en Fluvius, die overigens deze week naar aanleiding van netwerkstoringen in het nieuws kwamen, opduiken bij overheidsorganisaties. In dit segment hebben Belnet en Fluvius een marktaandeel van respectievelijk 8,3 procent en 7,8 procent, maar in overige sectoren spelen ze geen rol van betekenis. 

Concurrentie is er dus wel, al staat Proximus voorlopig overal wel stevig bovenaan.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-17T10:52:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.