Techreuzen sluiten zich aan bij open source-initiatief

Open source

Opnieuw hebben een zeventiental techbedrijven zich aangesloten bij het GPL Cooperation Commitment, opgericht door open source-specialist Red Hat. Het initiatief wil de harde tactieken bij de handhaving van open-sourcesoftwarelicenties tegengaan door middel van een eigen licentiemodel.

GPL (General Public Licence) is een licentievorm voor software die opgesteld werd door open source-veteraan Richard M. Stallman. Deze stelt dat je met de software mag doen wat je wilt, inclusief aanpassen en verkopen, mits je dat recht ook doorgeeft aan anderen en de auteur(s) van de software vermeldt. Concreet komt erop neer dat men software die onder de GPL is gepubliceerd kan verspreiden als daar de broncode wordt bijgevoegd. Deze broncode mag dan weer verder worden verspreid onder de GPL.

Het GPL Cooperation Commitment staat eerlijkheid, pragmatisme en voorspelbaarheid bij de handhaving van open-sourcelicenties voor, zegt Red Hat. Deze week hebben onder meer Colt, Comcast, Fujitsu, LG, Salesforce en Volvo Cars er zich bij aangesloten. Eerder gingen onder meer Facebook, Google, IBM, Cisco, Hewlett-Packard Enterprise (HPE) en Microsoft hen voor. In totaal telt de organisatie  meer dan zestig leden.

Met de GPL Cooperation Commitment kunnen de houders van auteursrechten van GPL-code hun licentienemers de mogelijkheid geven om compliancy-fouten te corrigeren in software die onder de GPLv2-licenties is gelicentieerd, voordat ze actie ondernemen en de licenties beëindigen.

De licenties van versie twee bevatten immers geen expliciete 'cure'-periode om non-compliancy te verhelpen. Als zo'n non-compliancy aan het licht komt, wordt de licentie als beëindigd beschouwd. In versie drie is die mogelijkheid voor een cure-periode wel expliciet toegevoegd. Op die manier kunnen fouten in de naleving dus worden gecorrigeerd, vooraleer de licenties stop te zetten.

Wie de GPL Cooperation Commitment onderschrijft, voegt dus de ‘cure-periode' van de GPLv3 toe aan de code die onder versie 2 is gelicenseerd. Heel dat proces geldt trouwens even zeer voor de GNU Lesser General Public License (LGPLv2.1), een variant van de versie 2-licentie. 

‘Het aanhoudende succes van de GPL Cooperation Commitment laat zien dat de open-sourcegemeenschap stelling neemt tegen de dreiging van onverantwoordelijke rechtszaken, ten gunste van het open-sourceprincipe van samenwerking’, zegt David Levine, vice-president en hoofdjurist bij Red Hat. ‘Deze verbintenis is bedoeld om de onzekerheid te verminderen en ervoor te zorgen dat de handhaving op verantwoorde wijze wordt uitgevoerd. Het momentum ervan geeft een duidelijk signaal dat open-source compliance in meerderde sectoren op een eerlijke en redelijke manier moet worden gehandhaafd en niet om kleine overtredingen te gelde te maken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-11T16:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.