ARM zoomt vizier met nieuwe architectuur in op Intel

Chipfabrikant ARM heeft nieuwe chipdesigns voorgesteld waarmee het bedrijf flink in het vaarwater komt van concurrent Intel. Het Britse bedrijf wil zijn chips meer beslagen maken in machine learning en ai, meldt persbureau Bloomberg.

De nieuwe ontwerpen zouden de plakjes silicium van ARM voor mobiele apparaten en datacenters een performantieboost van dertig procent kunnen geven over de twee volgende chipgeneraties. Daarmee wil ARM inspelen op nieuwe markten buiten de traditionele smartphones, computers en servers. Het bedrijf ziet de komende jaren bijvoorbeeld miljoenen connected devices op de markt komen (iot-apparaten, slimme luidsprekers, edge computing) en wil dat zijn chips daar even alomtegenwoordig zijn als in telefoons. 

ARM verkoopt zijn blauwdrukken aan andere bedrijven als Apple, Samsung en Qualcomm die er dan zelf mee aan de slag gaan. De traditionele markt voor pc’s en servers staat onder dominantie van Intel, maar de Amerikanen verliezen terrein doordat bedrijven als Amazon steeds vaker eigen chips maken met ARM-technologie. De nieuwe ARM v9-architectuur moet die trend versnellen. 

ARM-eigenaar Softbank heeft ARM eind vorige zomer verkocht aan Nvidia, voor zo’n veertig miljard dollar. Die deal wacht nog op groen licht van de regulatoren. Google, Microsoft en Qualcomm zijn tegen de overname, omdat ze vrezen dat de overname de concurrentie in de chipmarkt verstoort. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-02T11:01:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.