De impact van corona in 2020 op de ict-sector

Corona en Covid-19. Nauwelijks een jaar geleden had nog geen mens er ooit al van gehoord. Ondertussen heeft het onze levens zowat op z’n kop gezet. Ook de ict-sector ondervond natuurlijk de gevolgen van de pandemie. Dit waren de tien meest gelezen corona-artikelen van dit jaar.

1. Blyaert Betwist: Geen corona-app voor eind september?

Wanneer zal België een corona-app hebben? En wie mag die dan wel gaan bouwen? Het was een vraag die we ons regelmatig gesteld hebben in de loop van dit jaar. Ondertussen is de app er en werkt ze, maar eind juli waren de vooruitzichten nog bepaald niet optimistisch.

2. Meer winkels sluiten deuren door corona

Een van de grootste economische slachtoffers van de pandemie was waarschijnlijk wel de retail-sector. Ook de ict-retail ontsnapte niet aan de malaise. Onder meer Proximus, Apple en Coolblue zagen zich genoodzaakt om fysieke winkels te sluiten. De online verkoop van producten piekte dan weer, dat wel.

3. Covid-armband geeft Rombit vleugels

Zat er dan geen enkele ‘silver lining’ aan de crisis? Misschien toch wel. Het Antwerpse bedrijf Rombit bijvoorbeeld kon de vraag naar zijn Covid Radius-armband nauwelijks bijhouden dit jaar. De armband waarschuwt mensen als ze dichter dan anderhalve meter in mekaars buurt komen.

4. Brusselse Devside bouwt Belgische corona-app

Eind juli was de kogel door de kerk: de Belgische corona-app zou gebouwd worden door de Brusselse ontwikkelaar Devside. De app doet beroep op bluetoothtechnologie die aan de KU Leuven werd ontwikkeld. Meteen gingen er ook enkele wenkbrauwen de hoogte in: kan dit piepkleine eenmansbedrijfje die opdracht wel aan? 

5. Bill Gates richt zich helemaal op Covid-19

Zelfs de schatrijke Bill & Melinda Gates-stichting (inderdaad, van de gelijknamige Microsoft-oprichter) zette zich dit jaar in om Covid de wereld uit te helpen. De stichting besliste in april om zijn volledige budget (zo’n veertig miljard dollar) voor onbepaalde tijd volledig aan de bestrijding van het virus te wijden.

6. Showpad ontslaat personeel door coronacrisis

Dat corona jobs zou gaan kosten, was al heel snel na het uitbreken van de pandemie zonneklaar. Ook ict-bedrijven ontsnapten niet aan dat lot. Bij het Gentse Showpad moest tien procent van het personeel op zoek naar een nieuwe baan, vooral in buitenlandse vestigingen.

7. Corona Agility Award: de vijf genomineerden zijn…

Covid-19 maakte bedrijven digitaal wendbaarder dan ooit tevoren. Iets wat Computable België beloont met een speciale award rond agility in tijden van corona. De vijf genomineerden waren: het Belgische notariaat, Maggy, Vlaio, Rombit en Arvesta. In september werd Rombit tot winnaar verkozen.

8. Materialise maakt ‘anti-corona’-deurklink

In maart maakte de Leuvense 3D-printspecialist Materialise veel indruk met zijn ‘anti-corona’-deurklink. Het is een soort speciale verlengstuk waardoor je handen geen direct contact meer moeten maken met de klink zelf. Extra bonus: het bedrijf stelde de printplannen gratis ter beschikking op zijn website.

9. Belgische wetenschappers waarschuwen voor corona-app

Dat het invoeren van de corona-app wel wat voeten in de aarde had, is een understatement. Eind april nog waarschuwden een honderdtal Belgische academici dat het invoeren van zo’n app met de grootste omzichtigheid gebeuren en dat dit heel wat juridische, sociale en technische implicaties gepaard gaat.

10. Teams, Zoom of Webex: wie wint Corona Cup?

Als een sector van de pandemie geprofiteerd heeft, zijn het allicht wel de bouwers van videoconferencingsoftware. ‘Teamsen’, ‘Zoomen’ en ‘Webexen’ zijn ondertussen uitgegroeid tot perfect normale werkwoorden van de Nederlandse taal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-30T08:00:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.