Techjuwelen, thuiswerkproblemen en cloudstrijd in 2020

Dit artikel delen:

Niet alleen qua nieuwsstukken pakte Computable dit jaar uit, ook onze achtergrondartikelen werden gretig gelezen. Hoe kan het ook anders in zo’n bewogen jaar als 2020? Dit waren de tien meest gelezen van dit jaar.

1. 150 Belgische techjuwelen

Waar zijn de 150 voornaamste Belgische technologiespelers gevestigd? Daarover boog Computable-hoofdredacteur William Visterin zich eind november. Het resultaat was een indrukwekkende lijst van 150 bedrijven met minsten tien miljoen euro omzet en minstens 150 mensen in dienst.

2. Wat loopt er mis bij Getronics?

De doodstrijd van Getronics kon dit jaar op heel wat aandacht rekenen. Niet verwonderlijk dus dat ook deze column druk werd gelezen. Er wordt in onderzocht hoe het zo ver kon komen dat Getronics op de fles ging.

3. Daar zijn de thuiswerkers, en de problemen

Dat thuiswerken niet altijd van een leien dakje loopt, werd in heel veel ondernemingen pijnlijk duidelijk dit jaar. Van security-flaters tot web-toepassingen die niet altijd even vlot werken, vier symptomen sprongen er bovenuit.

4. Cloudstrijd Microsoft en Amazon

De opmars van de cloud gang onverminderd verder, ook in België, met als voornaamst opponenten uiteraard Amazon Web Services en Microsoft Azure. Wie heeft de beste kaarten en hoe ontspint de strijd zich?

5. Vlaanderen rekent op Cegeka voor Groeipakket

Geen achtergrond in de traditionele zin van het woord, dit artikel. Het is een Q&A over het ‘Groeipakket’, het Vlaamse systeem van de kinderbijslag en een van de vijf genomineerden voor ons IT Project of the Year. De bijhorende app en software werden door Cegeka in anderhalf jaar in mekaar gebokst.

6. Hoe het netwerk van Belnet verdween

Het gebeurde in de nacht van 13 op 14 januari 2020: bij het onderzoeks- en onderwijsnetwerk Belnet viel plots het complete netwerk weg. Wat is er gebeurd en welke stappen leidden tot de uitval? Computable reconstrueerde samen met technisch directeur Dirk Haex van Belnet de neergang.

7. Dit zijn de favoriete werkgevers

Bij welk bedrijf willen toekomstige it’ers en ingenieurs later graag aan de slag? En wat met de business-studenten? We overlopen de Belgische lijst van favoriete werkgevers. En vragen ook naar het waarom.

8. Offline-ervaring krijgt status van luxegoed

Wie de pandemie en de economische crisis wegdenkt, mag zeggen dat de huidige situatie een droom is voor technologische innovatoren. Maar hoe innoveer je in een lege cinemazaal, als een vliegtuig niet mag opstijgen of tijdens een klinische studie te midden van een zorgcrisis? Computable ging in debat met cio’s Bjorn Van Reet (Kinepolis), Filip Michiels (TUI) en Herman De Prins (UCB).

9. Dé zeven it-knelpuntberoepen

Corona of niet, er moet nog altijd gedigitaliseerd worden. En dan staat de it’er op de eerste rij. We zetten met de grootste knelpuntberoepen in de it op een rijtje.

10. Wie doet Proximus wat?

Proximus is ruim marktleider in de zakelijke markt voor vaste verbindingen in ons land, ook al staat hun marktaandeel wel onder druk. Telenet en Destiny komen opzetten, al zijn er nog andere spelers. Een blik op de zakelijke telecommarkt.

Salaris blijft een zeer populair onderwerp

Het zal wel des mensen zijn, maar onderwerpen die gaan over de verloning in de it-sector blijven stevig aangeklikt worden door u, beste lezer, ook al werden ze niet in 2020 geschreven. We zetten nog eens de vijf best gelezen artikelen over loon en verloning op een rijtje.

1. Vijf waarheden over je loon als it’er

Verdien je nu minder in de it-sector dan erbuiten? En hoe groot is het loonverschil tussen helpdesk, programmeur en cio? Vijf waarheden over je loon als ict’er.

2. Gemiddelde it’er verdient 3500 euro bruto

De gemiddelde it’er in ons land verdient 3500 euro bruto per maand. Dat is al niet slecht. Maar zeker qua extralegale voordelen mag er niet geklaagd worden. We zetten, op basis van recent onderzoek, zeven belangrijke feiten op een rij.

3. Hoeveel verdien je als ethische hacker?

Het gebruik van ‘ethical hacking’ zet zich door in ons land. Begin volgend jaar zullen ook Belgische banken ermee te maken hebben. De trend is dus duidelijk, maar wat kan je ermee verdienen?

4. Visterin Verdiept: Dit verdient een it-freelancer

De tijd dat freelancers geassocieerd werden met een hongerloon of -tarief ligt achter ons. Met name de digitale freelancers, gespecialiseerd in web en ict, kunnen een behoorlijk dagtarief aanrekenen. Maar hoe hoog is dat dan wel?

5. SAP-specialist worden was nog nooit zo makkelijk

Met een grootschalige campagne roept technologiebedrijf SAP en partners gegadigden op om SAP-consultant te worden. Het wil een antwoord bieden op het tekort aan specialisten. Student, werkzoekend of toe aan een carrièreswitch? Het was nog nooit zo makkelijk om SAP-specialist te worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-30T13:09:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.