België staat voor 'tsunami' aan Exchange-hacks

Dit artikel delen:

De kwetsbaarheid die hackers kunnen uitbuiten in Microsoft Exchange maakt almaar meer slachtoffers. Daarvoor waarschuwt het Center for Cybersecurity Belgium (CCB). Het veiligheidscentrum spreekt zelfs van een ‘tsunami’ aan cyberaanvallen.

Sinds afgelopen weekend heeft het CCB weet van minstens duizend Microsoft Exchange-servers die kwetsbaar zijn voor de hack. Het krijgt ook meldingen van cyberincidenten binnen bij organisaties en bedrijven die gebruik maken van deze mailserver. 

‘Het is duidelijk dat deze kwetsbaarheid actief wordt uitgebuit op verschillende manieren en misschien door meerdere criminele organisaties’, zo meldt de CCB. ‘We staan de komende weken mogelijks voor een tsunami aan cyberaanvallen op organisaties die kwetsbaar zijn.’

Het cybersecuritybedrijf Secutec uit Aartselaar kon ondertussen de hand leggen op een lijst van zowat 1.170 bedrijven en organisaties die met de kwetsbaarheid zitten opgescheept. Die lijst had het bedrijf onderschept op het dark net. Er staan, naast private ondernemingen, ook veel scholen, ziekenhuizen, overheidsinstellingen en zelfs een ‘parlement’ op. Secutec heeft de lijst overgemaakt aan het CBB en het CERT (Computer Emergency Response Team).

Chinese hackersgroep Hafnium

Secutec voerde dit weekend alvast een controle bij een dertigtal bedrijven. Daaruit bleek dat hackers hun computerinfrastructuur al zijn binnengedrongen. Ceo Geert Baudewijns: ‘Als je de patch niet kunt installeren die Microsoft vrijgaf, is de kans zeer groot dat er een intrusie is geweest. Vandaag infiltreren de hackers informaticanetwerken, over enkele dagen zullen ze die netwerken versleutelen met encryptiesoftware om vervolgens losgeld te vragen.’ 

Het lek in Exchange werd eerder deze maand bekendgemaakt door Microsoft, na zero day-aanvallen door de Chinese hackersgroep Hafnium. Microsoft had patches gemaakt, maar het probleem is dat veel organisaties die nog niet hebben geïnstalleerd. Het CCB dringt dan ook aan dat alle bedrijven hun software zo snel mogelijk updaten. 

Vorige week zei beveiligingsbedrijf ESET dat het van minstens tien hackgroepen weet had die de kwetsbaarheid in Exchange proberen uit te buiten. Ondertussen is ook al een ransomware-variant - DearCry’ gedoopt - opgedoken die expliciet van de kwetsbaarheid gebruikmaakt. Een andere beveiligingsspecialist, Check Point, meldt dat het aantal aanvallen op bedrijven via de Exchange-lek ongeveer elke twee à drie uur verdubbelt. De meeste daarvan gebeuren in Turkije, de VS en Italië. Genoemde landen zijn goed voor bijna de helft van de aanvallen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-15T09:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.