Belgische startups halen 311 miljoen op

Dit artikel delen:
Groeikapitaal

Belgische startende bedrijven hebben dit jaar al zo’n 311 miljoen euro aan groeikapitaal opgehaald. Dat becijferde De Tijd. Het is al het derde opeenvolgende jaar dat het cijfer boven de driehonderd miljoen euro uitkomt.

Er waren dit jaar zowat 94 kapitaalrondes, dat zijn er twintig meer dan vorig jaar en drie keer meer dan in 2013. Het gemiddelde bedrag is wel afgenomen, van vijf miljoen in 2013 tot 3,3 miljoen in 2017.   

Vooral technologie- en biotechbedrijven zijn kampioenen in het ophalen van geld bij investeerders. De grootste kapitaalronde was voor het Brussels big data-bedrijf Collibra. Zij haalden eerder dit jaar 47 miljoen euro op om hun groeiambities te ondersteunen. Ook andere big data-bedrijven zoals het Gentse NGData slagen er in om veel geld binnen te halen, zij waren goed voor 25 miljoen aan investeringen. Het Leuvense DataCamp, dat online leerplatformen bouwt voor data-analisten, was goed voor vier miljoen dollar aan investeringen. Sensolus, een IoT-specialist die traceertechnologie bouwt voor de industrie kreeg een duw in de rug van drie miljoen euro.

Ook opvallend is de intrede van steeds meer durfkapitaalfondsen uit Silicon Valley in ons land. De kapitaalsinjectie bij Collibra werd bijvoorbeeld ondersteund door grote namen als Iconiq Capital en Index Ventures. Die laatste stapte ook in het Gentse Silverfin. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-12T10:14:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.