160 Tbps datatransport over de oceaanbodem

Er liggen al behoorlijk wat transatlantische kabels op de zeebodem, maar er is nog genoeg ruimte voor een extra kabeltje.

Microsoft en Facebook laten een eigen onderzeese internetkabel leggen die de VS verbindt met Europa. Het wordt met 160 Terabit per seconde de snelste tot nu toe.

De nieuwe trans-Atlantische kabel bestaat uit acht glasvezelparen die bij elkaar genomen een datadoorvoersnelheid van 160 Terabit per seconde (Tbps) moeten halen. Tenminste, dat is de schatting voor de initiële snelheid, meldt Microsofts cloud-topman Frank Rey in een blogpost. 'De nieuwe Marea-kabel (Spaans voor getijde of vloed) helpt om te voldoen aan de groeiende vraag van klanten naar betrouwbare hogesnelheidsverbindingen voor cloud- en online-diensten bij Microsoft, Facebook en hun klanten.'

Snelste, eerste

Vanaf het ene punt in Virginia Beach (in de Amerikaanse staat Virginia) naar de Spaanse stad Bilbao wordt dan een afstand van 6600 kilometer afgelegd. Deze lijn loopt bewust zuidelijker dan bestaande onderzeese kabels die volgens Rey voornamelijk in de regio van New York en New Jersey aankomen. De fysieke scheiding - op flinke afstand - van die andere verbindingen helpt om veerkrachtige en betrouwbare verbindingen te bieden aan klanten in de VS, Europa en verder.

Marea zal met zijn 160 Tbps niet alleen de snelste trans-Atlantische kabel zijn, maar ook de eerste die de VS verbindt met zuid-Europa. Vanuit Spanje worden vervolgens verbindingen gelegd met netwerkknooppunten in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Microsoft noemt zijn eigen internet- en clouddiensten waaronder zoekmachine Bing, kantoor-SaaS (software as a service) Office 365, VoIP-systeem Skype, online-gamingdienst Xbox Live en zijn bredere cloudplatform Azure. Laatstgenoemde biedt naast SaaS ook PaaS (platform as a service) en IaaS (infrastructure as a service).

Eigen lijn

Apart is dat cloudgebruikers Microsoft en Facebook met Marea het heft in eigen handen nemen. Normaliter voegen bedrijven met flinke behoefte aan internetcapaciteit zich bij consortia van telecom- en techleveranciers om dergelijke lange afstandsverbindingen aan te leggen, of om in aanleg te investeren. Google heeft dit in 2008 gedaan voor een nieuwe onderzeese kabel tussen de VS en Japan.

Nu doen ict-giganten Microsoft en Facebook dit direct en zelf, met daarbij infrastructuurdochter Telxius van telecomaanbieder Telefónica als onderaannemer die de daadwerkelijke aanleg uitvoert. Deze aparte aanpak is mede gerelateerd aan het feit dat deze internetverbinding wordt gerealiseerd met een geheel nieuw, open ontwerp. Dit is volgens Microsoft-directeur Frank Rey interoperabel met een brede variëteit aan netwerkhardware.

Open ontwerp voor groei

Daarnaast belooft het lagere kosten en gemakkelijkere upgrades van de gebruikte apparatuur om lichtsignalen de oceaan te laten oversteken. Hierdoor kan Marea een snellere toename in bandbreedte bieden, aldus Rey, aangezien de verbinding vlot kan mee kan groeien met ontwikkelingen in optische technologie. Dit verklaart ook de opmerking over een 'initiële' datadoorvoersnelheid van 160 Tbps. Eventuele overtollige capaciteit wordt dan verkocht aan derde partijen.

Facebooks netwerktopman Najam Ahmad verklaart dat het bedrijf meer van dit soort projecten op deze manier wil uitvoeren. Het stelt het bedrijf in staat om snel vooruit te komen met meer samenwerking. Eerder dit jaar is al bekend geworden dat Facebook niet alleen eigen en open ontwerpen voor serverhardware maakt, maar dat het deze methode ook toepast op netwerk- en telecomapparatuur.

Prijspressie op ict-leveranciers

Dit moet meer flexibiliteit, hogere snelheden en lagere prijzen brengen voor het scala aan ict-apparatuur dat ‘s werelds grootste sociale netwerk en masse inzet. Microsoft ontwerpt ook eigen hardware en deelt die al sinds 2014 met het door Facebook opgezette OCP (Open Compute Project). Dit werk is grotendeels uit noodzaak geboren. De grote online-partijen hebben tegenwoordig zoveel data te verstouwen dat elke besparing veel kan uitmaken.

Techmagazine Wired haalt telecom-onderzoeksbureau Telegeography aan, die stelt dat twee derde van het trans-Atlantische dataverkeer nu al over privénetwerken gaat. Dit zijn dan netwerken die dienst doen voor bedrijven als Google, Microsoft en Facebook. Hun verkeer is enorm toegenomen: enkele jaren terug bedroeg het trans-Atlantische verkeer via privénetwerken slechts 10 procent, aldus Telegeography.

Herfst volgend jaar

De aan Marea samenwerkende partijen zetten nu stappen voor deze eigen intercontinentale verbinding. Volgens plan moet de aanleg van de kabel in augustus dit jaar beginnen om dan in oktober volgend jaar gereed te zijn. Vervolgens zal Telxius dienst doen als beheerder en operator van het systeem. Het is niet bekend hoeveel geld er met deze aanleg is gemoeid of wat de onderlinge verdeling van de benodigde investering is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-02T09:05:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.