Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Jassy haalt op AWS re:Invent 2019 uit naar Microsoft

Computable Expert

Jeroen Jacobs
Cloud Consultant / Project Manager @ Oblivion Cloud Control, Oblivion Cloud Control. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Cloud Computing.

Dinsdag 3 december 2019 voerde Amazon Web Services ceo zijn keynote tijdens AWS re:Invent 2019 met dit jaar meer dan zestigduizend bezoekers waarvan geschat uit de Benelux zo’n vijfhonderd deelnemers. In dit verslag de samenvatting van de openingstoespraak van Andy Jassy.

De lijn van nieuwe dienstlanceringen tijdens de keynote vormde zich rondom een aantal onderwerpen. Startende met geavanceerde compute services, snalytics/data, machine learning met verrijkte services tot uiteindelijk edge 5G services. De keynote werd verrijkt met vele klantcases waaronder als een van de sprekers de ceo van Goldman Sachs. Opvallend tijdens de keynote was de uithaal naar IBM, Oracle en met name Microsoft. Jassy benoemde applicatie modernisatie als een van de belangrijke trends in de markt. Hierbij benoemde hij uitfasering van mainframes, transformeren naar opensource database engines, maar ook 'closing windows'.

Jassy ziet een sterke trend naar meer de Linux gebaseerde operating systemen. Volgens hem omdat Microsoft de prioriteit van de klanten onvoldoende serieus neemt. Zo kondigde Microsoft recent een wijziging aan in de licentievoorwaarden, die meenemen van Microsoft OS en SQL Server licenties naar cloud platformen als AWS beperkt. Niet in het belang van de klant, maar vooral een maatregel om eigen markt te verdedigen. Momenteel draait nog maar 3 procent van de workloads in de cloud en de rest on premise. Ook is het gat in de Gartner Magic Quadrant op IaaS services tussen AWS en Azure enorm groot. De strijd om de markt te pakken is daarmee op dit moment ook verklaarbaar groot.

Introducties

Jassy begon de lanceringen en aankondigingen met de compute diensten. AWS lanceerde hierbij een aantal nieuwe instance types de M6G, R6G en C6G series. Een ARM Graviton processor gebaseerd servertype die een tot 40 procent betere prijs performance verhouding heeft dan de reguliere M,R en C series. Ook werd een 'iInstance'-type gelanceerd voor machine learning doeleinden. Na servers verschoof de focus richting containers en daar lanceerde Jassy, AWS Fargate voor EKS (Kubernetes). Elastic Kubernetes Service was al beschikbaar op AWS, maar onderliggend cluster moest nog zelf gemanaged worden. Nu is er de mogelijkheid om dit aan AWS uit handen te geven. Het populaire Fargate bestaat overigens eveneens al langer voor de Elastic Container Service-containerdienst van AWS.

Na compute verschoof de focus richting data/bi-services met verbeteringen rondom datalakes en bi-toepassingen. Zo is er in de datawarehouse service Redshift nu de mogelijkheid om compute en storage capaciteit separaat van elkaar te laten schalen en lanceerde AWS Advanced Query Accelerator (AQUA) die tot tien maal snellere query performance levert op AWS Redshift. Ook op wat meer databasevlak werden nieuwe innovaties aangekondigd als Managed Cassandra-database en een warme efficiënte storage tier, 'Ultrawarm' voor elastic search.

Machine learning domineerde de talk van Jassy. Sagemaker werd enorm verrijkt met Sagemaker Studio, Sagemaker Notebooks, Sagemaker Experiments, Sagemaker Debugger, Sagemaker Model monitor en Sagemaker Autopilot. Maar ook lanceerde AWS nieuwe diensten waar de AWS Machine learning in embedded zit. Interessant  hierbij zijn Code Guru, die in het deployment process de applicatie code kan analyseren op fouten en issue, en Amazon Connect Lens, wat bedoeld is om telefoongesprekken/voice in call center context te analyseren op bijvoorbeeld sentiment, risico’s en andere zaken. Uiteraard rust deze dienst op de machine learning algoritmes van AWS. Ook een nieuwe machine learning based enterprise zoekengine 'Kendra”'werd aangekondigd.

Tot slot bewoog de keynote meer richting de edge kant. Allereerst de general availablity of Outpost, vervolgens AWS Local zones om nog dichter bij de klant compute capaciteit te kunnen leveren en afsluitend met AWS Wavelenght om single digit millisecond latency oplossingen te bieden bedoeld in combinatie met 5G.

Een keynote vol mooie aankondigingen. We kijken uit naar donderdag 5 december voor de keynote van Amazon cto Werner Vogels.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-04T13:50:00.000Z Jeroen Jacobs


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.